Pieterpad 1, de voorbereiding

Waarschijnlijk is het al voor velen bekend dat ik ga starten met het Pieterpad wat dan ook tegelijkertijd een sponsortocht is voor mijn patiëntenvereniging. De komende blogs zullen dan ook alleen gaan over dit onderwerp. Ik vind het 1 groot avontuur en kijk belangstellend uit naar de ervaringen en ontmoetingen die ik zal ondervinden onderweg.

De liefde voor het lopen van LAW’s zijn ontstaan door een lieve vriend van mij die tevens een toneelcollega is. Hij wilde mij wel af en toe op sleeptouw nemen toen ik nieuwsgierig bij hem informeerde of ik eens een etappe met hem mee mocht lopen van het Groot Frieslandpad waar hij toen mee bezig was. Die ervaring vond ik geweldig ook al waren de omstandigheden helemaal niet zo optimaal. Die dag begon met behoorlijk wat regen en dan moet je je als wandelaar hullen in flapperend plastic wanneer er ook nog een behoorlijk windje waait. Maar voor de rest vond ik het alleen maar super leuk.

Het begint er mee dat je een boekje hebt waarin de route op de kaart staat aangegeven en er staat een schrijven bij hoe je moet lopen en wat achtergrond informatie over de dingen die je onderweg tegen komt. Wanneer je het startpunt hebt gevonden begint eigenlijk het leuke spel van zoek het merkteken. De route staat aangeven met een kleurcode en die vind je op de gekste plaatsen. Op een hek, op een paal, op een boom of op een bord, je kunt het zo gek niet bedenken. Het is iedere keer weer leuk om de volgende aanwijzing te vinden. Het is wel zo dat als je met een gezellige kletser onderweg bent nog wel eens een aanwijzing mist en dan zul je weer een stukje terug moeten wanneer je verkeerd loopt.

Tja en dan heb je nog het gevoel dat wandelen mij geeft. Ik kan dat niet zo goed verwoorden hoe dat voelt, maar ik zal trachten er een beeld bij te geven. Wanneer ik mijn wandelschoenen aantrek bekruipt mij al het heerlijke gevoel van ‘ondernemen’. Ik kom in mijn kracht en door het lopen op die schoenen heb ik het gevoel of ik beter ‘aard’ of zo. Dat lijf van mij mekkert vaak over allerlei klachtjes, maar tijdens het lopen lijkt het wel alsof die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik richt mij op de meestal mooie omgeving waar ik verblijf en mijn benen doen automatisch dat wat ik van ze verwacht. Het is natuurlijk ook wel zo dat de pijntjes wel blijven en ook wel wat erger worden wanneer de vermoeidheid toe slaat, maar het is makkelijker om er geen aandacht aan te besteden.

Enfin, toen ik eenmaal besmet was geraakt met het LAW virus ben ik gestart met het Hanzestedenpad en dat heb ik nu op 2 etappes na al volbracht. Ik ben na gaan denken over het vervolg want er zal ook dit jaar geen Nijmeegse Vierdaagse plaats vinden en er moet gelopen worden natuurlijk. Tevens is het al bijna een traditie geworden om een jaarlijks sponsortochtje te gaan lopen voor mijn patiëntenvereniging. Zo breng ik wat naamsbekendheid naar buiten en levert het ook nog wat op waar de vereniging weer blij van wordt en goede dingen er mee kan doen. Het Pieterpad en het beroemdste pad van Nederland en voor de meeste mensen dus herkenbaar vond ik een mooie keuze. Deze loopt van helemaal noord Nederland tot helemaal zuid Nederland. Het avontuur begon steeds meer vorm te krijgen nadat ik het voorstel bij het bestuur van sarcoidose.nl had neergelegd.

Mijn oudste zoon Thomas heeft voor mij een sponsorsite gemaakt waar ik hem enorm dankbaar voor ben. Zelf ben ik praktisch een digibeet, in ieder geval super onhandig op het web en ben blij met iedere hulp die mij daarvoor geboden wordt. Op de site kan er zelfs een logeerplek aangeboden worden voor mensen die aan de route wonen. Inmiddels heb ik al heel veel enthousiaste reacties gekregen en is bijna het hele Pieterpad al vol geboekt!

Die lieve zorgzame reacties waren overweldigend. Bijna iedereen bood gelijk aan om mij van en naar start/eindpunt etappe te halen en te brengen en ook kon ik al doorgeven wat ik zoal nog meer nodig had tijdens het verblijf. Natuurlijk wil ik graag een beetje elektriciteit snoepen om mijn telefoon en navigatie weer op te laden en een handdoek bij het douchen is handig omdat dat best veel ruimte in beslag neemt in mijn rugtas. Een maaltijd vind ik ook fijn om te krijgen en daar wil ik natuurlijk ook voor gaan betalen. Dus qua overnachtingen kom ik in een gespreid bedje terecht. De meeste plekken zijn aangeboden door lotgenoten. Daar ik als vrijwilligster te boek sta als contactpersoon maak ik het nu helemaal waar. Ik kom daadwerkelijk bij de patiënten thuis!

Ik moet alleen nog een betere, iets grotere rugtas kopen. In het formaat wat ik nu heb (18 liter) kan net mijn dagrantsoen en regenkleding in en dan zit het vol. Wanneer ik ergens blijf overnachten moeten daar natuurlijk andere zaken bij kunnen zoals een tandenborstel, douchegel en een pyjama. Helaas zijn de winkels nu nog gesloten vanwege de corona, dus ik kan nog niks passen. Hopelijk mogen ze snel weer open. Het bestuur van de vereniging heeft al gezorgd voor een mooie vlag met tekst voor op de tas, zodat het duidelijk is dat het om een sponsortocht gaat.

Voor zover zijn de voorbereidingen getroffen en kijk ik uit om van start te gaan. De eerste en de laatste etappe wil ik graag met mijn lieve Geert (mijn echtgenoot) lopen. De eerste etappe staat nu gepland op de eerste dag van de lente, op zondag 21 maart. We rijden dan samen naar Winsum. In Winsum woont een lieve lotgenoot Jan en hij brengt ons dan naar de Waddenzee waar ons Pieterpad avontuur dan kan gaan beginnen. We lopen dan via Pieterburen weer terug naar onze auto die in Winsum staat. Natuurlijk is het wel een beetje afhankelijk van het weer die dag en mijn conditie. Maar ik heb goede hoop dat het wel goed komt.

Voor alsnog ben ik voornemend om van iedere etappe een klein blogje te schrijven over hoe het allemaal verlopen is en wat ik allemaal beleeft heb onderweg. Het zal vast een feestje worden, zeker als straks de terrasjes weer onderweg open zijn!

3 antwoorden op “Pieterpad 1, de voorbereiding”

 1. Heel veel succes en ik duim voor goed loop weer!
  Ideetje om de regionale omroepen een seintje te geven wanneer jij in hun provincie bent en waarvoor je deze wandeling maakt??
  En Rtl en Sbs ook inseinen???
  Kijk uit naar je blog hierover!
  groetjes, Trijntje

  1. Gut Trijntje, voor wat meer naamsbekendheid en wat extra donaties is het zeker handig als er wat meer en breder aandacht komt. Ik kan alleen moeilijk reclame gaan maken voor mijzelf……..dus voel je vrij om contacten te leggen die de opbrengsten kunnen vergroten zodat patiënten in de toekomst nog beter geholpen kunnen worden. Dank in ieder geval voor je lieve reactie!😄👍😘🥾

 2. Hi Annemiek. Het pad komt hier langs en je bent welkom voor koffie, gebak en overnachting met ontbijt als dat uitkomt ! Groetjes Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *