Pieterpad etappe 5, Rolde-Schoonloo

Op donderdag 22 april heb ik de 5e etappe van het Pieterpad gelopen met mijn allerliefste vriendinnetje Henny Brouwer. Om 8.45 uur gingen we al met de auto richting Schoonloo en zetten die neer voor cafe Hegeman waar die dag ook onze wandeltocht zou eindigen. We zochten de bushalte op en 10 minuutjes later kwam die al. Weer 10 minuutjes later kwamen we in Rolde aan en konden we beginnen met lopen. Al snel kwamen we voorbij de beroemde hunebedden en daar moest natuurlijk een fotootje van geschoten worden.

Ja hunebedden, die zie je het meest in de provincie Drente waar ik dus inmiddels ook al beland ben. Toch mooi en wonderlijk dat ik al de provincie Groningen achter mij heb gelaten en nu in Drente loop. Het landschap is ook echt anders. Volgens het boekje heb ik nu ook al 87 kilometer van de 500 volbracht. Nu nog 413 te gaan dus. Valt best mee toch?

Je wilt niet weten wat Henny allemaal bij zich had in haar rugtas. Koeken, broodjes, harde worst, slaatjes, snoepjes en verschillende pakjes met drinken. Ieder bankje wat we onderweg tegen kwamen werd dan ook in gebruik genomen. De gehele tas werd op de kop gezet en iedere keer was het weer een royale picknick!

En dan het kletsen….we hebben nooit gebrek aan gespreksstof, maar tijdens het wandelen bekt het helemaal fijn zo met elkaar. Ondanks dat er een fris windje uit het noorden waaide, de wij gelukkig dus in de rug hadden scheen het zonnetje ook regelmatig tussen de wolken door. We genoten!

Doordat we toch veelvuldig pauze hadden gehouden kwamen we rond 16.00 uur aan in Schoonloo. Vlak aan de rand van het dorp gingen we nog effies op een bankje zitten en Henny ging weer met mes en harde worst aan de slag. Genoeglijk zaten we daar en maakten nog een praatje met andere pieterpatters. Drie gezellig meiden uit Brabant waren er ook aan het lopen. Vervolgens pakten we onze auto, stelden de navigatie in en gingen op weg naar huis terug. Bij een benzinepomp wilde Henny even stoppen voor het kopen van een pakje sigaretten. Ze rommelde wat in haar tas, restanten van de harde worst en plastic zakjes werden er uit gesmeten en opeens zegt ze verschrikt…”Ik ben mijn portemonnee kwijt!” Tja….die lag waarschijnlijk nog op het laatste bankje waar we gepauzeerd hadden. Ik draaide de auto om terug te keren en tegelijkertijd belde de echtgenoot van Henny dat hij gebeld was door een mevrouw die haar portemonnee gevonden had. Wij hartstikke blij natuurlijk. Vrolijk gingen we naar het adres wat we konden achterhalen en nadat we de straat wel 3 keer heen en weer gereden hadden kwamen we op de plek van bestemming. Henny kreeg daar haar portemonnee terug en heb bleek dat deze mevrouw ook nog een zus in Olst heeft wonen die Henny heel goed kent. De wereld is klein…..

Rond 18.00 uur waren we weer in Zwolle en we schonken ons na dit avontuur maar een lekker glaasje witte wijn in. Henny stapte daarna in haar eigen vehikel en ging haar verhaal doen bij haar echtgenoot die al langer gewend was aan alle capriolen van zijn geliefde vrouw! Geert had het eten voor ons al in de oven geschoten en we konden aanvallen….maar eerst kwam hij nog tevoorschijn met een bos bloemen……zo lief!

Al een aantal keren is mij door lotgenoten gevraagd te beschrijven hoe ik mij voel na het lopen van een etappe. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat lastig te beantwoorden omdat ik ik daar meestal maar niet teveel over nadenk. Bij sarcoidose hoort vermoeidheid en pijn, daar ontkomt niemand van ons aan. Door ernstige traumatische ervaringen in mijn jeugd heb ik geleerd heel veel pijn te verdragen, wat eigenlijk voor mij betekend dat ik het negeer. Het is er wel altijd en als het wat teveel is dan slik ik wel een pijnstiller. Voor de rest krijgt het gewoon geen aandacht. Ik zoek kwaliteit van leven en leg die lat voor mijzelf eigenlijk best wel hoog volgens veel mensen in mijn omgeving. Ik zit nu in mijn laatste levensfase en wil er uit halen wat er in zit. Uit angst dat de Sarco, maar zeker ook de DVN zulke ernstige proporties aan gaan nemen laat ik geen tijd verloren gaan. Ik stel niets uit tot later omdat ik niet weet hoe het er later uit zal zien. In ieder geval zal ik ook met het ouder worden allerlei andere vervelende kwaaltjes krijgen waardoor bewegen steeds lastiger zal gaan worden. Ik heb dus een enorme drive om dingen te ondernemen en zet daar dan ook mijn tanden in. Het brengt mij heel veel plezier en kwaliteit van leven. Ik begrijp wel heel goed dat ik geen standaard voorbeeld ben van de gemiddelde sarcoidose patiรซnt. Ik kan daar helaas ook niks aan veranderen…..

9 antwoorden op “Pieterpad etappe 5, Rolde-Schoonloo”

 1. Het was weer een gezellige tocht lees ik wel met veel lekkere versnaperingen. Leuk om dat zo samen met iemand te doen. Heb veel bewondering voor de manier hoe je met die pijn en moeheid omgaat. Ik probeer dat negeren ook, maar het lukt me jammer genoeg niet altijd. Vooral s nachts vind ik dat erg moeilijk. Ik zie uit naar je volgende verhaal.

 2. Jij bent ook een mooie!! Gaat zich verontschuldigen voor dat je geen standaard voorbeeld bent van iemand met sarco!!! Denk dat niemand die sarco heeft daar een standaard voorbeeld van is,want het is ook hoe je hiermee omgaat! De รฉรฉn heeft een hogere pijngrens en de ander accepteert niet dat hij/zij beperkt is in doen en laten!!!
  Gelukkig hadden jullie de koude wind in de rug en het was een gezellige tocht zo samen door mooi Drenthe met th….๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜„
  Het was deze keer geen saaie tocht en hebben jullie behalve de hunebedden nog wat meegekregen van de omgeving door jullie geklep???๐Ÿ˜„
  Weet je al wanneer RTV Drenthe met je mee gaat lopen?
  Mooie bos bloemen heb je gekregen en eerlijk verdiend!
  Rustige na-geniet dag vandaag groetjes, Trijntje

   1. Geweldig, ik lig voor de buis–oh nee,want deze zender zit even niet op mijn tv-moet opnieuw ge updated worden. Maar online kan ook en zal vast in het nieuws komen.
    Alvast een fijne wandeling dan Annemiek!๐Ÿ€

 3. Top. Lekker gezellig en veel calorieรซn naar binnen werken zo te zien๐Ÿ™ˆ
  Drรถge Worst zeggen we hier en als Drent moet ik toch even kwijt dat het #Drenthe is ๐Ÿ’ช๐Ÿ˜œ. #hierkomikweg

 4. Nou ik zal vast de Limburgse worst voor je inslaan ๐Ÿ˜… wel weer een heel avontuur hoor en gelukkig goed afgelopen met de portemonnee……

 5. Wat een verhaal weer ๐Ÿคญ๐Ÿค— leuk om dat steeds met verschillende vrienden/dierbare te doen ๐Ÿ‘๐Ÿ‘
  Ik heb enorm respect voor je hoe jij met die k*t sarco omgaat….
  Dikke ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

 6. Mooi dat je in de laatste allinea uitlegt hoe je het doet. Ik begrijp hoe dat werkt. Bij mij werkt mijn hobby als demper. Ik moet mijn hoofd bezig houden. Heerlijk om mee te genieten van je gezellige dag en ik wil dolgraag op vakantie naar drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *